U heeft podotherapeutische zolen gekregen. Deze zolen zijn speciaal voor uw voet op maat door ons persoonlijk vervaardigd. Dat wil zeggen als er iets aan de zolen veranderen moet worden, wij dit zelf zullen aanpassen. Op het moment dat het met de huidige zolen niet gaat zoals verwacht of U heeft vragen, neem dan contact met ons op. Allereerst wat algemene informatie met betrekking tot het gebruik van en het wennen aan de zolen.
- De schoen dient stevig te zijn, dat wil zeggen: een stevige hielcup, een stevige loopzool en een wreefsluiting (veters, klittenband, gesp of ritssluiting).
- Als de zool een uitneembare binnenzool heeft dient deze eruit gehaald te worden, soms is deze binnenzool geplakt. Als er geen uitneembare binnenzool in uw schoen zit dient de binnenkant vlak te zijn, het kan dan zijn dat u de schoenmaat iets moet bijstellen, omdat u anders te krap in uw schoenen komt te zitten.
- De schoenmaat moet kloppen. Tijdens het onderzoek is de juiste maat bepaald en aan u medegedeeld.
- Soms krijgt U een speciaal schoenadvies voor uw dagelijkse- en/of sportschoenen en ook dit werd U tijdens het onderzoek medegedeeld.
- De eerste dag MAG U de zolen meteen de hele dag dragen.
- Als U in de loop van de dag last krijgt van de hobbels en bobbels in de zolen of last van pijn in gewrichten of spieren, haal dan de zolen uit de schoenen.
- Als het dragen van de zolen de eerste dag niet meteen de hele dag is gelukt bouw dan langzaam op en begin de tweede dag met 1 uur, de derde dag 2 uur, de vierde dag 3 uur, enz. Na ruim een week kunt u de zolen de hele dag dragen.
- Mocht u vergeten zijn de zolen eruit te halen en u heeft de dag erna veel klachten in voet, benen of rug, dan zolen 2 dagen uit doen en dan weer rustig gaan opbouwen.
- Lukt het dragen van de zolen na anderhalve week niet de hele dag of blijft U de zolen voelen tijdens het belasten, neem dan contact op. Het kan zijn dat de zool en de voetvorm niet voldoende op elkaar zijn afgestemd. Dit kan vaak met een kleine aanpassing worden verholpen.
- Is het wennen aan de zolen gelukt dan zie ik U graag op controle over 6 weken. Ook als u geen klachten meer heeft zie ik U graag nog even terug. Voor een aantal klachten is de tijd te kort om U na 6 weken al klachtenvrij terug te zien, dan wordt gecontroleerd of er een mogelijkheid is om het herstel van de klachten te versnellen. U heeft een totaal rekening ontvangen waar de controle al bij inbegrepen is. ( Dit geldt voor patiënten die voor de 1 ste keer zolen hebben gekregen).
- Komt U niet op de controle afspraak terwijl er wel nog klachten zijn en komt u vervolgens maanden later met de mededeling dat de klachten nooit zijn weg geweest ben ik genoodzaakt de controle weer in rekening te brengen.
Onderhoud zolen
- Haal de zolen geregeld uit de schoenen om te ventileren en te drogen.
- Als de zolen nat zijn geworden door transpiratie of regen, leg ze dan om te drogen niet bij de verwarming of in de zon, hierdoor gaan ze opkrullen. Dit verkort de levensduur van de zolen.
- Heeft U leren zolen ( dit wordt door ons aangegeven) dan moet u deze iedere maand insmeren met blanke schoenpoets of ledervet.
- Zolen die afgedekt zijn met kunststof laag kunnen schoongemaakt worden met een vochtige doek en hoeven niet ingesmeerd te worden.
- Als de bovenste laag begint te slijten, dan kunt u de zolen bij uw podotherapeut weer van een nieuwe bovenlaag laten voorzien.
- De levensduur van de zolen is 1-2 jaar, afhankelijk hoe intensief ze gebruikt worden en of ze vaak nat worden. Raadzaam is na 1,5 tot 2 jaar de zolen te laten controleren.
Mocht u nog vragen hebben kunt u altijd met ons contact opnemen.